A Lovász Kft. mindig is élen járt a folyamatos fejlesztésekben. A több mint 40 éves szakmai tapasztalatukra építve a gyártás területére léptek, s a tavalyi évben új termékekkel jelentek meg a piacon. Gyulai raktárukban már komoly készlettel rendelkeznek a standard katalógusban látható szerszámokból, de partnereik egyedi igényeit is gyorsan és kiváló megoldásokkal támogatják. Bálint Zoltánnal, a Lovász Kft. szerszámkereskedelmi üzletágának vezetőjével beszélgettünk az új termékek bevezetésének apropóján.

2020 utolsó negyedévében egy új termék bevezetéséről beszélgettünk. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok az elmúlt néhány hónapban?

Tavaly szeptember vége óta – amikor kiadtuk az új katalógusunkat – sok minden történt a cég életében. Az új termékeink nemcsak a piacot és a partnereinket hozták lázba, hanem nálunk is beindított egy fejlődési folyamatot. Hihetetlen mennyiségű tudásra tettünk szert az elmúlt körülbelül négy hónap alatt. A saját gyártmányú szerszámok előállítása mellé alkalmazástechnikai támogatást is nyújtunk. Nem kell feltétlenül a standard portfólió termékeihez illeszteni a vevő igényeit – ami az esetek nagy részében a partner részéről kompromisszumot kíván –, hanem ha kellőképpen fókuszálunk a felhasználói szükségletekre, tökéletesen az adott feladatokhoz tudjuk szabni a szerszámot. Így sokkal többet lehet kihozni a termékeinkből, és nem mellesleg nagyobb az ügyfélelégedettség is.

Hogyan tudjátok részletekbe menően felmérni a partner igényeit?

Ha egy feladatot tökéletesen szeretnénk megoldani, akkor minden lehetséges információt be kell gyűjtenünk.  Ugyanis minél több adattal rendelkezünk, annál jobb és az adott feladatra legalkalmasabb szerszámot tudjuk kínálni. Azért is olyan fontos az információ, mert nagyban befolyásolja a megmunkálást, hogy hány élű szerszámot, milyen spirálemelkedést, milyen homlokél-kialakítást, milyen bevonatot és alapanyagot stb. használunk a folyamathoz. A testre szabott szerszámokkal pedig éppen azt érjük el, hogy a partnerünk komolyabb sikereket érhet el a megmunkálásban.

Már kész termékekkel, kész koncepciókkal fogadjátok a partnereket. Mi lesz a következő lépés?

A kezünkben van a lehetőség, hogy az információk birtokában a feladathoz legmegfelelőbb szerszámot biztosítsuk. Az elmúlt időszak arról szólt, hogy hétről hétre, hónapról hónapra a saját termékeinket tudtuk fejleszteni, amelyeket aztán a vevőknek egyedileg, testre szabottan gyártottunk. Merész állítás, de azt gondolom, hogy bizonyos szektorokban adott anyagok megmunkálását tekintve előrébb tartunk, mint a konkurenciáink . Elindítottuk egy olyan folyamatot is, melynek során egy bizonyos termékünket szabadalom alá szeretnénk helyezni a közeljövőben.

Milyen tendenciát mutat az új termékek értékesítése?

Kereskedelmi szempontból nehéz évet hagytunk a hátunk mögött. A COVID-19 nagyon sok mindent befolyásolt. Ami nagy öröm számunkra, hogy a saját gyártású BZL termékek egyre népszerűbbek voltak, ennek köszönhetően 2020 utolsó negyedévében túlszárnyaltuk 2019 ugyanezen szakaszát – amikor a gazdasági helyzet még kedvező volt.

Az új termékek sikernek örvendenek a partnereitek körében. Hogyan teszitek elérhetővé ezeket a számukra?

Indítottunk egy bevezető akciót azokra a termékekre, amelyeket tavaly szeptemberben mutattunk be. A gyulai raktárunkat feltöltöttük az új szerszámainkkal, ezért gyorsan ki tudjuk szolgálni a partnereinket. Ezek katalógustermékek, egy-két nap alatt kiszállítjuk őket. Annak érdekében, hogy több helyre eljussunk, két újabb üzletkötő, szaktanácsadó munkatárssal fog bővülni a csapatunk. A bővülés annak köszönhető, hogy a piac egyre nyitottabb az új termékeinkre, a magyar termékekre és a szakmai támogatásra.

A piacon számos más, sokszor gyengébb minőségű szerszám található. Hogyan mutatjátok be azt, hogy a ti termékeitek magasabb minőséget képviselnek?

Áprilisban egy újdonsággal fogunk jelentkezni. Mivel a távol-keleti termékekkel a piac sokszor nem tud mit kezdeni, ezek versenytársaként összeállítunk egy diszkont marószerszám-családot, hogy a partnereink vagy esetleg a viszonteladók ne Távol-Keletről importáljanak, hiszen mi igyekezni fogunk megközelítőleg ugyanazon az áron értékesíteni, viszont jelentősen magasabb minőségű szerszámokat. Ezeket egyedi alapanyagokból, egyedi gyártáskultúrával s ehhez igazodó bevonattal készítjük el.

Egy teljesen egyedi szerszám gyártásának a folyamata hogyan zajlik, és mennyi idő alatt készül el?

Ha olyan egyedi szerszámról van szó, amelyre a kalkulátorunk nem tud azonnal árajánlatot adni,   akkor mi 24 órán belül reagálunk. Ha beérkezik az igény árajánlat esetleg megrendelés formájában,  egy nap leforgása alatt létrehozunk hozzá egy rajzot, egy cikkszámot és egy gyártóprogramot – amely a gyártási időt kiszámítja,  ebből mi megállapíthatjuk az árat –, valamint egy élethű modellt. Rajz jóváhagyástól számított 10 – 12 munkanapra igyekszünk szállítani a kész adott esetben bevonatolt minden minőség ellenőrzési folyamatunkon átesett szerszámot. A partnereink tehát nagyon gyorsan hozzájuthatnak egy teljesen egyedi szerszámhoz.

Némethi Botond, NEW technology magazin